Spadek indeksu cen olejów roślinnych (kwiecień 2015)

W kwietniu 2015 roku comiesięczny indeks globalnych cen żywności FAO zmalał do poziomu najniższego od czerwca 2010 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek indeksu cen olejów roślinnych (kwiecień 2015)

Indeks cen żywności

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych jak zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla kwietnia 2015 roku był na poziomie przeciętnie 171 punktów w stosunku do 173,1 pkt., a więc 2,1 pkt. - 1,2% mniej niż w marcu br. W odniesieniu do kwietnia 2014 roku, kiedy było to 211,5 pkt., indeks obniżył się o 40,5 pkt. - 19,2%. W związku z tym, po dwóch miesiącach stabilizacji już piąty miesiąc z rzędu powrót do zniżkowego trendu notowanego od marca do września poprzedniego roku. W obrębie miesiąca przy zwyżce cen mięsa przeważyły zniżki cen pozostałych produktów, tj. zbóż, olejów, artykułów mleczarskich oraz cukru.

Indeks cen olejów roślinnych

W kwietniu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 150,2 pkt. W stosunku do 151,7 pkt. w marcu br., a zatem był mniejszy o 1,5 pkt. - 1% wobec 199 pkt. w kwietniu 2014 roku. Obniżka wartości tego indeksu odzwierciedlał redukcje cen głównie oleju palmowego. Olej ten taniał pod wpływem wyższej niż się spodziewano produkcji w Indonezji oraz Malezji oraz kontynuacji osłabienia popytu importowego.

 

Olej sojowy tylko minimalnie zdrożał w wyniku przeciągających się strajków w Ameryce Południowej oraz opieszałej sprzedaży soi przez farmerów w tym rejonie świata. Podobnie olej słonecznikowy podrożał podążając za perspektywą spadku produkcji oraz podaży słonecznika.



Tagi:
źródło: