Indeks cen żywności FAO w dół. Potaniały wszystkie towary wchodzące oprócz cukru

W listopadzie 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 156,7 pkt. i w stosunku do zmienionego indeksu z października br. zmalał o 1,6% - 2,6 pp. W odniesieniu do listopada 2014 r. ceny żywności były aż o 18,1% mniejsze - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności FAO w dół. Potaniały wszystkie towary wchodzące oprócz cukru

Indeks cen żywności FAO

Indeks FAO malał stopniowo od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką światową podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend zniżkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku br. W listopadzie z kolei potaniały wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, oprócz cukru, którego ceny zwiększyły się już trzeci miesiąc z rzędu. Listopadowa obniżka cen żywności była wynikiem silnego kursu dolara amerykańskiego oraz wysokiej podaży surowców.

W skali roku najbardziej spadły ceny mięsa

W listopadzie potaniały w ujęciu miesiąca oleje roślinne o 3,1%, artykuły mleczarskie o 2,9%, zboża o 2,3% i mięso o 1,6%. W obrębie roku najgłębsza zniżka cen miał miejsce w przypadku mięsa o 23%, a następnie zbóż i olejów roślinnych o 16% oraz artykułów mleczarskich o 15%. Najmniej potaniał cukier o 10%.
 
Ze wszystkich gatunków mięsa, w listopadzie zwiększyły się tylko ceny mięsa owczego, z uwagi na ograniczenie podaży wysyłkowej w Oceanii. Na rynku wieprzowiny w UE odczuwalna jest nadprodukcja, która przyczyniła się do zniżki cen wewnętrznych i wywozowych. Mniejsze ceny wołowiny odzwierciedlają spadek zapotrzebowania importowego ze strony USA.

Ceny zbóż najniższe od 2010 r.

Ceny globalne zbóż były w listopadzie br. najniższe od czerwca 2010 r. Najbardziej potaniało ziarno paszowe, ze względu na dobre warunki w trakcie tegorocznych żniw i potwierdzenie szacunków obfitych zbiorów kukurydzy w USA, u czołowego producenta i eksportera tego gatunku zboża. Ceny pszenicy też zmalały, przede wszystkim ze względu na wysoką podaż na świecie oraz słaby popyt.



Tagi:
źródło: