Spadki cen zbóż spowodowały obniżkę indeksu cen żywności

Zdaniem FAO, podstawowy indeks cen żywności w lipcu br. zmniejszył się o 1,4% w ujęciu rok do roku i o 0,8% w ujęciu miesięcznym do 161,9 punktów – podaje FAMMU/FAPA.

Spadki cen zbóż spowodowały obniżkę indeksu cen żywności

Indeks cen żywności

Do zniżki wskaźnika w największym stopniu przyczyniły się spadki cen zbóż odpowiednio o 11% w ciągu roku i o 5,6% w obrębie miesiąca do 148 punktów. Spadek indeksu cen zbóż jest związany z prognozami wysokich globalnych zbiorów, na co wpływ miały w większości korzystne warunki pogodowe.
 
W ujęciu rocznym malały też wskaźniki cen mięsa, olejów i nabiału. Zwyżki zaobserwowano z kolei w przypadku indeksu cen cukru. Lipcowa wartość indeksu cen olejów wyniosła 157,3 punkty, a więc o 6,6% więcej w stosunku do lipca 2015 roku, ale o 2,8% mniej niż w czerwcu br.
 
Jak podał do wiadomości Abdolreza Abbassian, starszy ekonomista w FAO, lipcowa zniżka wskaźnika olejów roślinnych wynikała przede wszystkim ze spadków cen oleju palmowego do poziomu najmniejszego od pięciu miesięcy, związanymi z zapowiedziami polepszenia zbiorów w południowo-wschodniej Azji i mniejszym popytem ze strony importerów.


Tagi:
źródło: