Ceny żywności najniższe od prawie 5 lat

W lutym 2015 roku comiesięczny indeks globalnych cen żywności FAO zmalał – FAMMU/FAPA.

Ceny żywności najniższe od prawie 5 lat

Indeks cen żywności

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych jak zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla lutego 2014 roku był na poziomie przeciętnie 179,4 punktów w stosunku do 182,7 pkt., a więc o 1,8 pkt. - 1% niższy niż w styczniu 2015 roku. W związku z tym, w lutym indeks cen żywności znalazł się na poziomie najniższym od lipca 2010 roku - od 55 miesięcy. W odniesieniu do analogicznego czasu minionego roku, kiedy było to 208,6 pkt., indeks obniżył się o 29 pkt. - 14%.

 

Oznacza to po dwóch miesiącach stabilizacji, tj. w październiku i listopadzie ubiegłego roku, trzeci miesiąc z rzędu powrót do zniżkowej tendencji notowanej od marca do września 2014 roku. W obrębie miesiąca przy wzroście cen artykułów mleczarskich i minimalnym olejów przeważyły spadki cen pozostałych produktów jak: zbóż, mięsa oraz cukru.

 

W lutym 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 156,6 pkt. wobec 156 pkt. w styczniu br., a zatem był większy o 0,6 pkt. - 0,4% w porównaniu do 197,8 pkt. w lutym 2014 roku. Niewielki wzrost wartości tego indeksu odzwierciedlał wyższe ceny oleju palmowego w wyniku powodzi w Malezji, które wpłyną na redukcję produkcji tego kraju oraz perspektywy zwiększenia się konsumpcji w Indonezji za sprawą nowych subsydiów.

 

Niemniej jednak, redukcja wartości tego indeksu była ograniczana kontynuacją spadku cen oleju sojowego dzięki perspektywom wzrostu podaży soi z Ameryki Południowej, która przekłada się na wyższy przerób, a co za tym idzie i produkcji oleju.



Tagi:
źródło: