Indeks światowych cen żywności o 12% niższy niż rok temu

W marcu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 151 punktów, wzrastając o 1% niż przed miesiącem po serii spadków, które notowane były od marca 2014 roku z nieznacznym odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r. do stycznia 2015 r.

Indeks światowych cen żywności o 12% niższy niż rok temu

Indeks cen żywności

Jak zauważa FAMMU/FAPA, indeks ten był w dalszym ciągu o niemal 12% mniejszym niż w porównywalnym czasie 2015 roku, kiedy to plasował się w granicy 171,5 punktu, był z kolei o 0,96% większy niż w lutym 2016 r. Wzrost ten nastąpiła w wyniku dynamicznej zwyżki notowań olejów roślinnych i cen cukru, które zrekompensowały obniżki cen przetworów mlecznych. Wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze trzy miesiące 2016 r. to 149,95 punktu, jest ona o 14,5% mniejsza niż w porównywalnym czasie 2015 roku.

Indeks cen przetworów mlecznych

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu 2016 r. osiągnął pułap o 8,24% niższy w odniesieniu do jego poziomu z lutego 2016 r. i wynosił 130,3 punktu, co świadczy o kontynuacji trendu zniżkowego. Powodem spadków dalej jest w miarę wysoka produkcja w Unii Europejskiej, wyższe niż prognozowano dostawy w Oceanii oraz ograniczony popyt na artykułu mleczarskie w skali globalnej. Poza tym najwięksi eksporterzy mają problemy ze zbyciem dużej ilości zapasów. Najbardziej dynamicznie spadały ceny masła i serów.

W odniesieniu odtłuszczonego mleka w proszku spadki cen wyhamowały w wyniku unijnego programu skupu interwencyjnego OMP zapewniając orientacyjną cenę bazową dla transakcji międzynarodowych. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2016 roku na poziomie o niemal 30% niższym niż w porównywalnym okresie 2015 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za trzy pierwsze miesiące 2016 r. osiągnęła wynik 139,13 punktu i była o 22,8% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

Indeks cen cukru

17,1% wzrost cen cukru do największego poziomu od listopada 2014 r. odzwierciedla szacunki jeszcze wyższego deficytu produkcji surowca niż wcześniej przewidywano. Zwyżka cen nastąpił w wyniku obfitych opadów deszczu w Brazylii, która jest największym globalnym producentem i wywozu cukru. Ponadto zwyżki cen cukru potęgują dodatkowo doniesienia o większym wykorzystania surowca z Brazylii do produkcji etanolu, a perspektywy mniejszej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach też nie wspierają indeksu cen cukru.


Czytaj dalej na następej stronie...



Tagi:
źródło: