Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
Prasy kostkujące Big Pack
2014-03-19 -
Układy pomiaru i regulacji ACT-40 i Optilink
2014-06-24 -
Tarcze do korekcji racic WG2060
2014-08-04 -
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 029
2015-03-27
Indeks światowych cen żywności o 12% niższy niż rok temu
W marcu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 151 punktów, wzrastając o 1% niż przed miesiącem po serii spadków, które notowane były od marca 2014 roku z nieznacznym odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r. do stycznia 2015 r.

Indeks cen olejów roślinnych
6,3% wzrost cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od piętnastu miesięcy, nastąpiła głównie na skutek zwiększenia się cen oleju palmowego w związku ze światową stagnacją i doniesieniami o małych zapasach w Azji Południowo-Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w nadchodzących miesiącach. Szczególnie z uwagi na susze w Malezji i Indonezji. Ceny oleju sojowego były stabilne, a w przypadku olejów słonecznikowego i rzepakowego zaobserwowano nieznaczne spadki.
Indeks cen zbóż
Indeks cen zbóż zmalał o 0,5% w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca do poziomu najmniejszego od czerwca 2010 roku i wciąż był znacznie mniejszy niż przed rokiem o 13,1%. W wyniku oczekiwań wysokich dostaw wywozowych najbardziej obniżyły się ceny pszenicy. Ceny kukurydzy były tylko minimalnie niższe, a presję zniżkową wywierają na nie sprzyjające perspektywy produkcji w Ameryce Południowej, słaby popyt importowy i większe niż spodziewano nasadzenia w USA. Ceny ryżu były w marcu stabilne.
Indeks cen mięs
Indeks cen mięs był w marcu na poziomie niemal takim samym jak w lutym. Ceny wszystkich kategorii mięs objętych indeksem były stabilne. Zdjęcie z rynku nadmiaru dostaw wieprzowiny za pośrednictwem uruchomionego przez UE systemu prywatnego składowania na początku roku przyczyniło się do ustabilizowania cen tego mięsa w UE, a także w skali światowej. Ustabilizowały się także ceny mięsa owczego, odzwierciedlając koniec sezonowego szczytu w dostaw w Oceanii. Ceny drobiu i mięsa wołowego również nie uległy w marcu większym zmianom.
