| Autor: redakcja1

Eksport cukru z Polski uległ dalszej redukcji

W okresie styczeń-listopad 2014 roku eksport polskiego cukru uległ dość silnej redukcji, jednocześnie zauważalnie zwiększył się jego import – podaje FAPA/FAMMU.

Eksport cukru z Polski uległ dalszej redukcji
Handel zagraniczny cukrem

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w ujęciu rocznym pogorszyło się mocno wartościowo, co należy łączyć obniżeniem się cen i rosnącym przywozem przy spadku wywozu. Dlatego też wolumenowo dynamika zniżki była o połowę słabsza niż wartościowo. Import przyspieszył w drugiej połowie roku.

Eksport cukru z Polski

W okresie styczeń-listopad 2014 roku wysyłka cukru z Polski była w granicy 423,8 tys. ton, a jego wartość 201,5 mln euro. Oznacza to obniżkę o odpowiednio 10 i 30% w skali roku. Przeciętna wartość eksportu zmalała o 22% do 475 euro/t, czyli do około 1,99 zł/kg. Największym importerem polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 69% wywozu.
 
Do UE cukier sprzedawano średnio po 537 €/t - 2,24 zł/kg, tj. spadek o 22%. Do krajów trzecich cukier trafiał przeciętnie po 337 €/t - 1,41 zł/kg, czyli to zniżka o 16%. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych: Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.

Import cukru do Polski

W okresie styczeń-listopad 2014 roku import cukru do Polski zwiększył się o 5% do 190,8 tys. ton, ale jego wartość zmalała o 6% do 102,5 mln €. Cukier sprowadzano po 537 €/t, co daje spadek o 10% w obrębie roku, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy. Największym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd sprowadzono 60% cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów.
 
Z krajów trzecich cukier zakupiono po 533 €/t - 2,23 zł/kg, a więc to mniej o 6%, a od unijnych partnerów po 543 €/t - 2,27 zł/kg, tj. spadek o 22%. Najwięcej cukru zaimportowano z Sudanu, Mozambiku i Zimbabwe oraz z Niemiec i Francji. Trzy pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. Natomiast w ramach UE handel jest bezcłowy. Zdaniem FAMMU/FAPA na uwagę zasługuje fakt bardzo niewielkiej różnicy cen importowych cukru z krajów trzecich i z UE, a więc jak widać unijny cukier bardzo mocno potaniał w ostatnich miesiącach.
 
W pierwszych 11 miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, choć spadło o 19% do 233 tys. ton i o 46% do 99 mln € w ujęciu rocznym.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!