Spadek sprzedaży produktów mleczarskich z kraju

Analitycy banku BGŻ BNP Paribas podają, że w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 447,6 mln EUR i była o 14,2% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, a w porównaniu z 2014 r. zmniejszyła się o 32%.

Spadek sprzedaży produktów mleczarskich z kraju

Ponadto, w pierwszych czterech miesiącach roku, niższą wartość eksportu, po raz ostatni odnotowano w 2012 r. W odniesieniu do I kw. 2016 r. spadek wartości był nieznacznie głębszy.

 

Według wstępnych danych zaprezentowanych przez MF (za MRiRW), zmniejszenie wartości eksportu dotyczyło wszystkich głównych kategorii produktów mleczarskich, głównie mleka w proszku i serwatki, których wartość wywozu w porównaniu z I-IV 2015 r. obniżyła się o 30%. Sprzedaż mleka płynnego i śmietany (z mlekiem “przerzutowym“) spadła o 17%, a napojów fermentowanych o 13%. Natomiast w przypadku masła oraz serów i twarogów po 2%. W efekcie, wartość eksportu serów i twarogów stanowiła ponad 40% ogólnej sprzedaży na rynki zagraniczne i wobec okresu I-IV 2015 r. zwiększyła się o 5 pkt. proc.

 

Mniejsza dynamika spadku wartości masła oraz serów i twarogów była spowodowana zwiększonym wolumenem ich sprzedaży, gdyż średnie ceny tych produktów w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. były niższe niż w analogicznym okresie rok temu. W czasie I-IV 2016 r. wolumen sprzedaży na rynki zagraniczne serów i twarogów wzrósł o 4,2% (r/r) do 72 tys. t, a masła o 10,0% do 17 tys. t. Zwyżce uległ również eksport mleka płynnego i śmietany o 17% do 182 tys. t. Jednak wywóz pozostałych, głównych kategorii produktów mleczarskich był mniejszy, w tym mleka w proszku o 25% i wyniósł 39 tys. t, produktów fermentowanych o 16% (31 tys. t), a serwatki o 7% (75 tys. t).

 

Analizując jedynie kwiecień br., należy zauważyć, że eksport mleka w proszku był wyższy o 25% niż przed rokiem. Wzrostowe tendencje odnotowano również w przypadku masła, którego wolumen sprzedaży zagranicznej w czwartym miesiącu br., zwiększył się o 62% (r/r). Z kolei eksport mleka płynnego i śmietany wzrósł o 25%, czyli w większym stopniu niż I kw. 2016 r. Nieznacznie szybciej, rozwijał się też wywóz serów i twarogów (o 5%). Wielkość ta zmniejszyła się w przypadku mleka płynnego i napojów fermentowanych w mniejszym stopniu niż w I kw. 2016 r. Pogłębiła się, natomiast w przypadku serwatki do 11% w kwietniu 2016 r.



Tagi:
źródło: