Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Spadek światowych cen żywności w maju 2014

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W minionym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 207,8 punktu i był o 3,1%...

W minionym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 207,8 punktu i był o 3,1% mniejszy niż w analogicznym okresie 2013 roku kiedy to znalazł się na poziomie 214,4 punktu. Indeks ten był o ponad 1,2% mniejszy niż w kwietniu 2014 r – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Zaobserwowane spadki w największej mierze są wynikiem zniżki cen przetworów mlecznych, a także olejów roślinnych i zbóż. Niemniej jednak w przypadku cen cukru w maju odnotowano dynamiczną zwyżkę, a ceny mięs były stabilne. Przeciętna wartość indeksu cen żywności FAO za 5 miesięcy bieżącego roku jest o 2,82% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,29 punktu.
 
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w maju osiągnął pułap o 5% niższy w odniesieniu do jego poziomu z kwietnia, wynosił 238,9 punktu, co było trzecim z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku wzrostach.
 
Na powstanie zniżkowego trendu wpływ wywiera nadal osłabiony popyt na wszystkie przetwory mleczne w wyniku zmniejszonych zamówień z Chin, które są głównym importerem pełnotłustego mleka w proszku i drugim co do wielkości zakupów rynkiem dla proszku odtłuszczonego, jak i ograniczony popyt z Rosji będącej głównym importerem masła.
 
Poza tym rynek przetworów mlecznych dostosowuje się do aktualnej sytuacji po okresie wyjątkowo wysokich cen w 2013 r. i na początku 2014 r., który nastąpił w związku z ograniczonymi dostawami eksportowymi w tamtym czasie. W ostatnich miesiącach w wyniku sprzyjających warunków pogodowych i wyjątkowo długiego sezonu w Nowej Zelandii w połączeniu z dobrym początkiem okresu produkcyjnego na półkuli północnej nastąpił spory wzrost podaży surowca i przetworów mlecznych w skali światowej. Poprawiły się prognozy produkcji i kupcy zainteresowani są tylko artykułami pierwszej potrzeby w oczekiwaniu na kolejne spadki cen w przyszłości.
 
W maju zmalały światowe ceny wszystkich przetworów mlecznych. Wartość indeksu cen tych produktów była w piątym miesiącu 2014 roku na poziomie o 5,37% mniejszym niż w analogicznym okresie 2013 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze pięć miesiące 2014 roku osiągnęła granicę 265,75 punktu i była o ponad 14,7% większa niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl