Spadki cen produktów mleczarskich w UE

Notowane w listopadzie spadki cen produktów mleczarskich w Polsce są konsekwencją zmian cen na rynku unijnym.

Spadki cen produktów mleczarskich w UE
Według danych KE, w listopadzie br. w Unii Europejskiej ceny masła były o 13,3% niższe niż w październiku br. OMP potaniało o 6,1%, a serwatka w proszku o 6,7%. Mniejsze też były ceny serów – Edam o 4,7% a Goudy o 0,7%.
 
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, zniżki cen produktów mleczarskich na rynku unijnym i globalnym związane są z odbudową podaży mleka w UE i Nowej Zelandii, co w konsekwencji przekłada się na większą produkcję wyrobów. W III kw. 2017 r. produkcja serów w UE była wyższa o 2,7% niż przed rokiem, a OMP zwiększyła się o 4,4%.
 
Dodatkowo, sezon mleczarski w Nowej Zelandii jest w pełni, a ostatnie dane z października mówią o 2,7-proc. zwyżce produkcji mleka w tym kraju. W dalszym ciągu nierozwiązany pozostaje problem sporych zapasów OMP w UE, przez co ceny tego produktu w UE są rekordowo niskie.


Tagi:
źródło: