Spadki cen przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry (styczeń 2014)

Dnia 7 stycznia 2014 roku, na aukcji internetowej platformy handlowej nowozelandzkiego giganta, odnotowano spadek średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych – podała FAMMU/FAPA.

Spadki cen przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry (styczeń 2014)
Spadki dotyczyły cen mleka w proszku, zarówno odtłuszczonego jak i pełnotłustego, bezwodnego tłuszczu mlecznego i maślanki w proszku. Zniżek tych nie zrekompensowały nawet wzrosty cen masła, serów i kazeiny.
 
Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła z rekordowego poziomu 4,973 tys. USD/tonę do 4,743 USD/tonę oraz o 0,9% niższa niż przed trzema tygodniami.
 
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku, które sprzedawane było średnio o 3,7% taniej niż na poprzednim przetargu, czyli 17 grudnia 2013 roku, spadły do poziomu 4,69 tys. USD/tonę. W związku z tym, za tonę tego proszku płacono przeciętnie o 103 USD mniej niż przed miesiącem.
 
Jednocześnie średnie ważone ceny jednej tony pełnotłustego mleka w proszku osiągnęły cenę o 0,5% niższą niż na poprzedniej aukcji i ukształtowały się na poziomie 4,93 tys. USD/tonę.
 
Różnica między notowaniami PMP i OMP wzrosła do 246 USD/tonę, przy czym więcej płacono za pełnotłuste mleko w proszku. Warto zaznaczyć, że poprzednio różnica cenowa była dużo niższa i wyniosła 90 USD/tonę.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, na ostatniej aukcji odnotowano niespełna 2% zwyżkę cen sera cheddar w relacji miesięcznej. Jego cena osiągnęła poziom 4,66 tys. USD/tonę.


Tagi:
źródło: