Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Indeks światowych cen żywności bez większych zmian
W lutym br. indeks globalnym cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i względem zmienionego indeksu ze stycznia był wyższy o 0,1% - 0,2 pp. W ujęciu roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% - 25,6 pp. mniejsze - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności FAO
W lutym br. swoją wartość w odniesieniu do stycznia zwiększyły się jedynie oleje roślinne o 8% i mięso o 0,7% do 148,2 pkt. Większe ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego zmalały. Wzrost na rynku wieprzowiny był wynikiem unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Wołowina podrożała ze względu na ograniczoną podaż w Australii i USA.
Notowania mięsa owczego zmniejszyły się już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonową zwyżkę podaży w Oceanii. Ceny drobiu maleją z kolei nieprzerwanie od czerwca 2015 roku, za sprawą obniżki kosztów pasz. Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO potaniały, najbardziej cukier o 6,2%, a w mniejszym stopniu też artykuły mleczarskie o 2,1% i zboża o 0,6%.
