Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Światowe ceny żywności nadal spadają

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W zeszłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206 punktów i był o 2,82%...

W zeszłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206 punktów i był o 2,82% mniejszy niż w analogicznym okresie 2013 roku kiedy to znalazł się na poziomie 211,9 punktu – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Indeks ten był o ponad 1,83% niższy niż w maju 2014 r. Jest to trzeci spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu kiedy to było 213 punktów. Zaobserwowane spadki z wartości najwyższej od maja 2013 r. w największej mierze są wynikiem zniżki cen olejów roślinnych i zbóż, a to głównie z uwagi na korzystne perspektywy produkcyjne, podczas gdy w odniesieniu do cen przetworów mlecznych i cukru w czerwcu odnotowano mniej dynamiczne spadki, a ceny mięs minimalnie się zwiększyły.
 
Przeciętna wartość indeksu cen żywności FAO za 6 miesięcy 2014 roku roku jest o 2,57% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,43 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął granicę o 1,03% niższą wobec jego poziomu z maja, wynosił 236,5 punktu, co było czwartym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku wzrostach.
 

Ceny przetworów mleczarskich
 

Znacznie mniej dynamiczny spadek niż w ubiegłych miesiącach może wskazywać na zbliżający się koniec spadkowego trendu cen produktów z tej kategorii. Spore znaczenie na rynek nadal wywiera wysoka podaż mleka w proszku, podczas gdy wzmożony popyt importowy na sery wpływa stabilizująco na cały indeks. Wartość indeksu cen produktów mlecznych była w czerwcu 2014 roku na poziomie o 4,01% mniejszym niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze sześć miesięcy 2014 roku osiągnęła granicę 256,4 punktu i była o ponad 9,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
 
Pomimo notowanego w ubiegłym miesiącu 0,5% spadku cen cukru na rynku nadal panują obawy, które wynikają przede wszystkim z doniesień o możliwości mniejszej produkcji niż wcześniej zakładano na skutek anomalii pogodowej El Nino. Już obecne wskazania mniejszych niż zazwyczaj opadów monsunowych mogą świadczyć o obniżeniu się produkcji cukru w Indiach będących drugim co do wielkości produkcji tego surowca kraju na świecie i głównym konsumentem tego produktu.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl