Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
PRONAR 1221A II
2022-08-10 -
Pług do śniegu Spring
2016-01-12 -
Łyżka LR200 do ładowarek
2012-07-16 -
Eletor SC-S
2020-02-07 -
Przyczepa rolnicza T703-3,5t- METAL FACH
2016-05-12 -
MIKROVIT Si-150 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16
UE pomoże byłym pracownikom francuskich rzeźni
Komisja Europejska chce przeznaczyć 918 tys. EUR z Europejskiego Funduszu Dostosowania do Globalizacji (EFG) na wsparcie 760 byłych pracowników rzeźni i przetwórni wieprzowiny firmy GAD we Francji – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny we Francji
Bretońskie przedsiębiorstwo przeszło w stan likwidacji, przede wszystkim ze względu na obniżenie się konsumpcji wieprzowiny i wysokie ceny pasz. Propozycja Komisji została teraz skierowana do zatwierdzenia przez Parlament Europejski i Radę UE.
Zdaniem Europejskiego Komisarza ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Wyrównywania Szans – László Andora, francuski sektor wieprzowiny, przede wszystkim w regionie Bretanii, został poważnie dotknięty przez kryzys gospodarczy, który wynikał ze wzrostu cen pasz i obniżeniem się popytu na mięso wieprzowe.
W związku z tym, Francja wnioskowała o wsparcie z funduszu EFG na utworzenie systemu poradnictwa zawodowego dla zwolnionych pracowników, a także pomoc im w powrocie na rynek pracy. Szacowany koszt tego przedsięwzięcia wynosi 1,5 mln EUR, przy czym 918 tys. EUR miałoby pochodzić z EFG. Pozostałe środki zostaną dostarczone przez francuski rząd oraz władze GAD.
Spadek konsumpcji wieprzowiny
Francja uzasadniała swój wniosek m.in. obniżeniem się konsumpcji wieprzowiny w UE z uwagi na globalny kryzys gospodarczy. Konsumpcja zmalała z 43 kg na jednego mieszkańca w 2007 r. do 39 kg w 2013 r. Doprowadziło to do spadku produkcji i przetwórstwa wieprzowiny, m.in. w rzeźni GAD. Tym samym koszty pasz, przede wszystkim importowanych spoza UE, zwiększyły się ze 150 EUR/t w 2006 r. do 250 EUR/t w 2011 r. i 300 EUR/t w drugiej połowie 2012 r. W 2013 r. przeciętny koszt pasz we Francji wynosił 287 EUR/t.
Przez ponad 5 lat GAD borykała się z problemami finansowymi, a ostatnim rokiem, kiedy uzyskano zyski był 2008 r. Od 2010 r. do czerwca 2013 r. firma poniosła straty na poziomie 65 mln EUR.
W 2013 r. zamknięto trzy z pięciu zakładów produkcyjnych i GAD została postawiona w stan upadłości. Dwa z zamkniętych zakładów znajdowały się w Bretanii, a jeden – w Kraju Loary. Zwolnienia negatywnie przełożyły się na gospodarkę regionów, szczególnie Bretanii, gdzie zatrudnienie ludności jest bardziej zależne od sektora rolno-spożywczego i wynosi 11% w stosunku do średnio 5% na obszarze całej Francji.