W 2014 roku na giełdach cukier potaniał, a kakao podrożało

Rok 2014 był czwartym z rzędu, w którym notowania cukru na giełdach wykazywały trend zniżkowy – podaje FAPA/FAMMU.

W 2014 roku na giełdach cukier potaniał, a kakao podrożało

Ceny cukru

W obrębie 2014 roku cukier surowy na nowojorskiej giełdzie potaniał o 11% do 320,1 USD/t, a biały na londyńskiej o 12% do 391,2 USD/t. Pierwszy tydzień stycznia 2015 roku przyniósł niemal 2% wzrost notowań cukru surowego, a cukier biały nieznacznie potaniał. Spadek cen cukru wynika głównie z wysokiej jego podaży.
 
Pod koniec 2014 roku pojawiły się informacje, że zbiory trzciny cukrowej i produkcja cukru w Brazylii nie będą tak niskie jak początkowo prognozowano. Udział Brazylii w globalnym eksporcie wynosi 45-50% i podaż z tego kraju decyduje w dużej mierze o światowym poziomie cen.

Ceny kakao

Mimo notowanych pod koniec 2014 roku minimalnie mniejszych niższych cen kakao na giełdach, w ujęciu całego roku ziarno sporo podrożało. Na koniec grudnia 2014 roku notowania kakao w Londynie były większe w skali roku o 17% i wyniosły 1958 GBP/t, a w Nowym Jorku o 9% do 2895 USD/t. Zaopatrzenie powinno poprawić się z uwagi na dobre zbiory w Afryce, mniejszy może być z kolei popyt w Europie, która jest największym importerem ziarna na świecie, a to może oznaczać obniżkę cen kakao.



Tagi:
źródło: