W przyszłym roku sprzedaż przetworów mleczarskich z UE powinna wzrosnąć

Zdaniem ekspertów KE w 2017 r. wolumen eksportu większości produktów mleczarskich na rynki zewnętrzne ma być większy niż w 2016 r. Nadal będzie rozwijał się eksport produktów świeżych (mleka pitnego, śmietany, napojów fermentowanych, itp.), których sprzedaż wzrośnie o 15%.

W przyszłym roku sprzedaż przetworów mleczarskich z UE powinna wzrosnąć

Eksport przetworów mleczarskich

W 2017 r. eksport odtłuszczonego mleka w proszku z UE, po 10% spadku w 2016 r., ma zwyżkować o 18% do rekordowego poziomu 733 tys. t, co będzie stanowić prawie połowę jego rocznej produkcji w UE. Prognozuje się, że na koniec 2016 r. zapasy OMP wyniosą 505 tys. t, czyli ok. 1/3 rocznej produkcji w Unii. W związku z tym, mimo znaczącego wzrostu eksportu OMP, jego produkcja w 2017 r. ma być mniejsza o 6% niż w 2016 r.

 

W ocenie analityków BGŻ BNP Paribas, w dalszym ciągu będzie rozwijał się eksport masła. W 2017 r. z UE ma zostać wyeksportowane 231 tys. t tego produktu, a zatem o 8% więcej niż w roku bieżącym. Gdyby oczekiwania te sprawdziły się, w porównaniu z 2013 r. sprzedaż masła na rynki zewnętrze UE zwiększyłaby się ponad dwukrotnie. W 2017 r. wysyłki serów z UE mają zwiększyć się o 2,0% do 798 tys. t, a pełnego mleka w proszku będą na takim samym poziomie jak w roku bieżącym (408 tys. t).  



Tagi:
źródło: