W sezonie 2013/2014 brazylijski eksport cukru wzrośnie, a bioetanolu spadnie

Największa brazylijska firma handlowa Copersucar szacuje, że eksport cukru w środkowo-południowym rejonie kraju, gdzie zbiera się około 90% trzciny cukrowej w Brazylii, wzrośnie w sezonie 2013/2014 o 8% z 24 do 26 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

W sezonie 2013/2014 brazylijski eksport cukru wzrośnie, a bioetanolu spadnie
Według prognoz, eksport bioetanolu prawdopodobnie wyniesie 2,7 mld litrów wobec 3,3 mld l sezon wcześniej, a to oznacza aż 22% spadek.
 
Sytuacja ta wynika z większego zapotrzebowania na to paliwo w kraju, głównie za sprawą zwiększenia obowiązkowego progu blendingu o 5 pp. do 25% i zniesieniu niektórych obciążeń fiskalnych na bioetanol.
 
Copersucar prognozuje, że przez jego ręce przejdzie w bieżącym sezonie 9 mln ton cukru wobec 7,5 mln ton, jakimi handlował w ubiegłym roku, przy czym blisko 7 mln ton zostanie wyeksportowane.
 
Poza tym firma ta inwestuje także w infrastrukturę, w tym portową, żeby zwiększyć swoje możliwości eksportowe. Dwa lata temu rozpoczęto kompleksową inwestycję, której celem jest rozbudowa sieci kolejowej i zaplecza portowego. Niedawno władze umożliwiły prywatne inwestycje w portach, co przyspieszy modernizację infrastruktury. Możliwości wywozowe przedsiębiorstwa w porcie Santos, największym w Brazylii, mają podwoić się do 10 mln ton.
 
Do firmy należy 47 zakładów w Brazylii, jej dochód z handlu cukrem i bioetanolem w 2012 roku wyniósł 4,1 mld USD, a udział jej w morskim handlu cukrem na świecie wynosi 37%. Poza tym handluje ona także kakao i zbożami – informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.


Tagi:
źródło: