Stany Zjednoczone największym odbiorcą unijnej żywności

W październiku 2016 r. miesięczna wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty osiągnęła wynik 11 mld 439 mln EUR, przewyższając zaledwie o 0,3% lub 30 mln EUR wartość eksportu sprzed roku.

Stany Zjednoczone największym odbiorcą unijnej żywności

Eksport żywności z UE

Największy wzrost wartości wywozu tych towarów odnotowano w przypadku dostaw do Chin o 78 mln EUR, Korei Południowej o 66 mln EUR, Wietnamu o 41 mln EUR oraz Japonii o 40 mln EUR. Wartość wywozu tych towarów do Stanów Zjednoczonych zwiększyła się tym razem bardzo skromnie, bo tylko o 1 mln EUR.
 
Spadek wartości wysyłki odnotowano natomiast do Arabii Saudyjskiej o 104 mln EUR, Turcji o 31 mln EUR oraz do Algierii o 23 mln EUR. Pod względem struktury towarowej, największy wzrost wartości wywozu dotyczył żywności dla dzieci o 57 mln EUR, oliwy z oliwek o 49 mln EUR, wieprzowiny o 45 mln EUR, żywych zwierząt o 45 mln EUR, podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa o 38 mln EUR, wina o 26 mln EUR oraz karmy zwierzęcej o 32 mln EUR. Zmniejszyła się natomiast znacznie wartość sprzedaży pszenicy o 58 mln EUR, innych zbóż niż pszenica i ryż o 103 mln EUR, a także skórek i skór o 74 mln EUR.

USA największym odbiorcą unijnej żywności

W ostatnich dwunastu miesiącach największym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze z Unii były Stany Zjednoczone, z kolei miejsce głównego dostawcy tych dóbr na rynek Wspólnoty należało do Brazylii. Wartość unijnego wysyłki ukształtowała się w granicy 129 mld 906 mln EUR względem 127 mld 529 mln EUR rok wcześniej. Wartość importu do Unii zmalała z 111 mld 792 mln EUR do 111 mld 626 mln EUR. Tym samym bilans handlu tymi towarami pozostał dodatni wykazując nadwyżkę na poziomie 18 mld 280 mln EUR. Wartość sprzedaży do USA skoczyła o 8,0% do 20 mld 453 mln EUR. Wartość importu tych towarów ze Stanów Zjednoczonych do Wspólnoty zmniejszyła się o 2,8% do 11 mld 329 mln EUR. Wartość importu z Brazylii obniżyła się natomiast o 8,9% do 12 mld 196 mln EUR.

W omawianym okresie zanotowano znaczny wzrost wartości eksportu mięsa wieprzowego o 1,2 mld EUR - 32% do 5 mld 60 mln EUR, mięsa wołowego o 15% - 87 mln EUR, podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa o 21% - 477 mln EUR, świeżych warzyw o 17% - 469 mln EUR, żywych zwierząt o 12% - 273 mln EUR, oliwy z oliwek o 20% - 435 mln EUR, masła o 28% - 190 mln EUR oraz oleistych 27% - 171 mln EUR. Zmalała za to wartość wywozu skór i skórek o 42% - 1,2 mld EUR, innego zboża niż pszenica i ryż o 33% - 968 mln EUR, proszku mlecznego o 16% - 663 mln EUR oraz pszenicy o 6,5% - 408 mln EUR.
 
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w omawianym okresie Japonia, która zajęła miejsce Rosji, stała się czwartym, najważniejszym rynkiem zbytu dla unijnych towarów rolno-spożywczych, przy czym wyprzedzają ją tylko USA, Chiny oraz Szwajcaria. Europejscy producenci dostarczają tam przede wszystkim mięso wieprzowe, sery, wina i wyroby spirytusowe. Bruksela chce dalej umacniać relacje gospodarcze z Tokio. Negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu są w toku, a według Komisji Europejskiej, ich pomyślne zakończenie otworzy dalsze możliwości dla sektora rolno-spożywczego w Unii.


Tagi:
źródło: