Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego.

Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych może wynikać z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. niewłaściwe dozowanie surowców), w  tym stosowania surowca o niskiej jakości lub nieprzestrzegania receptur. Obecność niezadeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego jest świadomym fałszowaniem przetworów mięsnych. Podobnie w przypadku stwierdzenia obecności niedeklarowanych na etykiecie surowców, tj. fosforanów lub substancji konserwujących, konsument jest wprowadzony w błąd co do faktycznego składu produktu.


W konsekwencji nabywa wyrób zafałszowany, w którym producent ukrył jego rzeczywisty skład. Natomiast zawyżona zawartość wody w przetworach mięsnych, wskazuje na większy dodatek wody przy jednoczesnym stosowaniu związków zwiększających wodochłonność. Takie działanie może sugerować świadomy mniejszy udział droższego surowca mięsnego i zwiększanie masy wyrobu gotowego za pomocą mieszanek polifosforanowych.

Z powyższego wynika, że nie wszyscy producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkty o pożądanej i oczekiwanej przez konsumentów jakości.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku, w  przypadku: przetworów rybnych o 9,4 p.p. oraz jaj o 3,2 p.p. i przetworów mięsnych o 1,5 p.p.

Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych, w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku, stwierdzono natomiast w przypadku oliwy z oliwek – o 23,2 p.p. oraz przetworów warzywnych – o 3,5 p.p.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania:

  • Charakterystyka środków spożywczych:

- nazwa i rodzaj, m.in. podanie nieprawidłowej nazwy środka spożywczego, tj. „Oliwa z oliwek extra vergine”, zamiast „Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz zastosowanie niewłaściwego sformułowania dotyczącego kategorii oliwy z oliwek, np.: „Najwyższej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia z oliwek uprawianych we Włoszech, uzyskiwana wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych”, zamiast „Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”;

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: