Wyższa produkcja cukru na świecie

Amerykański departament ds. rolnictwa (USDA) skorygował swoją prognozę bilansu światowego rynku cukru.

Wyższa produkcja cukru na świecie

Światowa produkcja cukru

Światowa produkcja cukru w sezonie 2014/2015 (październik/wrzesień) została oceniona na 172,5 mln ton, a więc to mniej o 1,5% w obrębie roku i 3 mln ton w stosunku do poprzedniej prognozy pochodzącej z maja 2014 roku. Zużycie ma zatem wynieść 171 mln ton, tj. więcej o 2,2% w relacji rocznej i o blisko pół miliona ton wobec poprzedniej prognozy.

Handel cukrem

Jak podaje FAPA/FAMMU, import oszacowano na 51,8 mln ton, co daje zwyżkę o 0,2% w ujęciu rocznym, o 1,8 mln ton w porównaniu do poprzedniej prognozy, a eksport na 53,7 mln ton, czyli spadek o 6,5% w obrębie roku, o 1,5 mln ton wobec poprzedniej prognozy. Niższe końcowe maleją o 3,3% do 42,2%, czyli mniej o 2,2 mln ton wobec poprzedniej prognozy. Udział zapasów w zużyciu obniży się o 1,4 pp. do 24,7%.
 
Zmniejszenie się globalnej produkcji o 1,8% to przede wszystkim efekt niższej niż szacowano produkcji w Brazylii, Indiach, Chinach i Tajlandii. Korekta dodatnia szacunku produkcji była nieznaczna i wyniosła 0,3%.

Nadwyżka produkcji cukru nad konsumpcją

W związku z tym, sezon 2014/2015 ma być piątym z rzędu, w którym wystąpi nadwyżka produkcji cukru nad konsumpcją. Jej wysokość obniży się jednak bardzo dynamicznie w skali roku o 81% do 1,5 mln ton. Jeśli skorygować ją o różnicę między eksportem a importem, co określa się jako nierejestrowane rozdysponowanie (np. przemyt), to w sezonie 2014/2015 wystąpi nieznaczny deficyt, który zbliży się do pół miliona ton.



Tagi:
źródło: