Wzrost cen OMP i PMP na aukcji Fonterry

Dnia 16 sierpnia 2016 roku na otwartej po raz 170 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po zaobserwowanej przed dwoma tygodniami zwyżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny większości oferowanych produktów wykazywały jeszcze silniejsze wzrosty.

Wzrost cen OMP i PMP na aukcji Fonterry

Jak podaje FAMMU/FAPA, nastąpiły zwyżki cen wszystkich przetworów mlecznych oferowanych za pośrednictwem aukcji. Najbardziej wzrosty odnotowano w przypadku masła, maślanki w proszku i pełnotłustego mleka w proszku. Z kolei najmniej dynamicznie zwyżkowały ceny laktozy i kazeiny.

 

Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 12,1% niż przed tygodniem i wyniosła 2,731 tys. USD/t, tym samym o 45,9% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu. Co więcej, był to najwyższy wzrost pomiędzy kolejnymi przetargami od października 2015 r.

 

Ceny OMP

 

Ceny OMP spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych, sprzedawano średnio o 3,2% drożej niż na poprzednim przetargu, przez co osiągnęły poziom 2,03 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na luty 2017 r. płacono nawet o 5,5% więcej niż przed tygodniem. Za tonę tego przetworu mlecznego otrzymywano średnio o 101 USD więcej niż przed miesiącem.

 

Ceny PMP

 

W analizowanym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 19% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,70 tys. USD/t. Niemniej jednak za kontrakty na wrzesień, październik i grudzień 2016 roku płacono nawet o ponad 19% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane drożej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 667 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 9,3% zwyżkę cen sera cheddar, jego cena zwyżkowała do poziomu 3,16 tys. USD/t.

 

Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 6 września 2016 r. 



Tagi:
źródło: