Indeks cen cukru FAO zmalał w kwietniu o 2%

W kwietniu 2016 roku indeks cen żywności FAO wzrósł o 1% do 151,8 punktów. W ujęciu rocznym były niższe o 10% - podaje FAPA/FAMMU.

Indeks cen cukru FAO zmalał w kwietniu o 2%
Indeks produktów mleczarskich zmalał o 2% w wyniku dużej podaży i niskiego zapotrzebowania, najsilniej taniały masło i sery. Najwięcej, bo 4% wzrósł indeks olejów, przy czym mocno podrożał olej palmowy, którego ceny są aktualnie najwyższe od 17 miesięcy. Poza tym zboża zanotowały 1% wzrost, gdyż drożała kukurydza w USA, indeks mięsa zyskał też 1% z powodu wyższych cen mięsa wołowego i owczego przy stabilnych cenach wieprzowiny i drobiu.

Natomiast indeks cukru FAO zmalał w kwietniu o 2% do 215,3 punktów. Przyczyn taniejącego cukru należy szukać przede wszystkim w dużej podaży z Brazylii. W skali roku cukier był droższy o 16%. Globalny bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem przemawia jednak za podwyżkami.


Tagi:
źródło: