Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Zaczepy Pickuphitch Wkłady K80 Scharmueller
2020-05-29 -
Buty gumowe Woodmaster
2012-03-13 -
Ciągnik Steyr ABSOLUT CVT
2020-03-12 -
Prasa Fortima
2014-03-19 -
Ładowarka teleskopowa JCB 531-70
2020-05-22
Indeks cen żywności w górę, ale o 19% poniżej ubiegłego roku
Główny indeks cen żywności kalkulowany przez FAO we wrześniu br. zwiększył się – do 156,3 punktów - po sporym spadku w sierpniu br. W nadal jednak aktualny poziom wskaźnika jest poniżej wartości uzyskanych w analogicznym okresie poprzedniego sezonu – zniżka o 18,9%. Do ostatniego wzrostu przyczyniły się rosnące cen nabiału oraz cukru – zauważa FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności
Z kolei w odniesieniu do pozostałych podstawowych grup produktów, tj. mięso, zboża, oleje roślinne wystąpiła kontynuacja zniżkowych trendów. Indeks cen zbóż zmalał z 155,1 punktów w sierpniowym raporcie do 154,8 punktów. Podobnie nieznaczny spadek zaobserwowano dla wskaźnika cen olejów roślinnych – z 134,9 punktów do 134,2 punktów.
Indeks cen mięsa wyniósł 170,5 pkt i od marca br. zmienia się w niewielkim stopniu. W obrębie ostatnich siedmiu miesięcy ceny drobiu zmniejszyły się za sprawą obniżki cen pasz, a wołowiny wzrosły, wspierane coraz większym popytem i ograniczoną podażą. Notowania wieprzowiny były relatywnie stabilne, a mięsa owczego wahały się w odzwierciedleniu cykli sezonowych.
