Wzrost spożycia serów w UE większy niż wzrost eksportu

Zwiększający się popyt na sery znajdzie odzwierciedlenie w większej jego produkcji, która w 2018 r. ma wynieść 10,4 mln t, tj. o 198 tys. t więcej niż w 2017 r.

Wzrost spożycia serów w UE większy niż wzrost eksportu
Warto jednak zauważyć, że mimo większej niż w przypadku spożycia (1,3%) prognozowanej dynamiki wzrostu eksportu tych produktów (o 7,0%) to w ujęciu wolumenowym przyrost spożycia wewnętrznego w UE, będzie ponad dwukrotnie większy niż przyrost eksportu (odpowiednio o 128 i 59 tys. t).
 
Wg szacunków eksportów KE, produkcja masła w UE w 2017 r. spadnie w relacji rocznej o 2,6%. Natomiast w 2018 r. ma zwiększyć się o 2,8% do 2,4 mln t. Popyt na masło na rynku wewnętrznym powinien nadal się rozwijać (o 1,0%) podczas gdy eksport masła z UE, po raz drugi z rzędu odnotuje spadek (o 5,0%).
 
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w 2018 r., trzeci roku z rzędu zmniejszyć się ma produkcja produktów płynnych, co będzie przede wszystkim związane z mniejszym popytem na rynku Wspólnoty (o 0,4%) gdyż ich eksport ma zwiększyć się o 5,0%. Spadek produkcji będzie dotyczył przede wszystkim mleka płynnego (o 1,0%) podczas gdy produkcja śmietany ma wzrosnąć o 3,0%.
 
W 2017 r. ze względu na 4,8-proc. spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku w UE, większy o 35% jego eksport oraz 3,1-proc. wzrost spożycia wewnętrznego, zapasy OMP na koniec roku mają wynieść 421 tys. t, czyli o 80 tys. t mniej niż na koniec 2016 r. W 2018 r., dalszy wzrost eksportu (o 6,0%) oraz popytu na rynku wewnętrznym (o 3,1%), przy zwiększonej o 2% produkcji, powinien doprowadzić do spadku zapasów OMP na koniec 2018 r. do poziomu 300 tys. t.


Tagi:
źródło: