Wzrost światowych cen przetworów mlecznych (luty 2015 r.)

W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 179,4 punktu i nadal znajduje się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost światowych cen przetworów mlecznych (luty 2015 r.)

Indeks ten był o 13,7% mniejszy niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to plasował się w granicy 207,8 punktu i o 0,99% niższy niż w styczniu 2015 r. Jest to już jedenasta zniżka z rzędu w skali miesiąca, a ostatnio tak długa tendencja spadkowa notowana była pod koniec lat ‘90.

 

Obniżka indeksu związana jest głównie z mniejszymi cenami cukru, zbóż i mięsa, podczas gdy ceny olejów roślinnych ustabilizowały się, a w odniesieniu do przetworów mlecznych zanotowano zwyżkę. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lutym osiągnął wynik o 4,62% wyższy w odniesieniu do jego poziomu ze stycznia i wynosił 181,8 punktu, co było pierwszym wzrostem po jedenastu miesiącach spadków.

 

Najbardziej dynamicznie zwiększyły się ceny pełnotłustego mleka w proszku, nieco mniejsze obniżki notowano w odniesieniu do proszku odtłuszczonego i masła, a notowania serów były stabilne. Główną przyczyną nagłego przyrostu globalnych cen przetworów mlecznych jest mniejsza produkcja w Nowej Zelandii wynikająca z wystąpienia suszy w połączeniu z ograniczonym dostawami eksportowymi z Australii.

 

Poza tym ograniczana jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej, aby uniknąć lub zminimalizować przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który kończy się z dniem 31 marca 2015 r. Wartość indeksu cen produktów mleczarskich była w drugim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% mniejszym niż w tym samym okresie 2014 r.

 

Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 177,81 punktu i była o 34,5% niższa niż w analogicznym czasie 2014 roku.

 

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To przeciętna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony z kolei zasięg geograficzny indeksu – przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.



Tagi:
źródło: