Wzrost wskaźnika żywności FAO

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: mięsa, produktów mleczarskich, zbóż, cukru i olejów roślinnych.

Wzrost wskaźnika żywności FAO
Wskaźnik cen żywności FAO we wrześniu bieżącego roku wyniósł średnio 97,9 punktu. Oznacza to wzrost o 2,1% (o 2,0 punkty) w porównaniu z sierpniem i o 5,0% (o 4,6 punktu) w porównaniu z wrześniem 2019 roku. Wartość wskaźnika we wrześniu jest najwyższa od lutego 2020 roku i stanowi czwarty z rzędu miesięczny wzrost.
 
Wskaźnik cen mięsa wyniósł we wrześniu średnio 91,6 punktu, co oznacza nieznaczny spadek o 0,9% w stosunku do sierpnia br. W ujęciu rocznym spadek cen był znacznie większy i wyniósł 9,4%. We wrześniu spadły notowania wieprzowiny, było to spowodowane częściowo przez nałożenie ze strony Chin zakazu importu z Niemiec po wykryciu ASF wśród dzików, a także spadek cen baraniny z powodu wysokich sezonowych dostaw z Australii. Z kolei notowania na mięso drobiowe wzrosły, a ceny mięsa wołowego pozostały stabilne.
 
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł we wrześniu średnio 102,2 punktu, co oznacza brak zmian w ujęciu miesięcznym, jednak w ujęciu rocznym odnotował wzrost o 2,5%. Umiarkowane wzrosty notowań masła, sera i odtłuszczonego mleka w proszku zostały skompensowane spadkiem cen pełnego mleka w proszku. Ceny masła wzrosły z powodu wysokiego popytu na dostawy krótkoterminowe i zmniejszonego przetwórstwa w Europie. Rosnący popyt zarówno w Unii Europejskiej, jak i ze strony importerów na sery przyczynił się do wzrostu notowań tych produktów. Wzrosły również notowania odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, do czego przyczynił się sezonowy wzrost produkcji w Oceanii.
 
Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł we wrześniu średnio 104,0 punktu, co oznacza wzrost o 5,1% w porównaniu z sierpniem i aż o 13,6% w ujęciu rocznym. Przede wszystkim przyczynił się do tego gwałtowny wzrost cen pszenicy oraz kukurydzy.
 
Wskaźnik cen cukru FAO we wrześniu wyniósł średnio 79,0 punktów, o 2,6% mniej niż w sierpniu. Spadek międzynarodowych cen cukru był głównie reakcją na oczekiwania, co do nadwyżki światowej produkcji cukru w nowym sezonie 2020/2021.
 
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł w analizowanym miesiącu 104,6 punktu, co oznacza wzrost o 6,0% w stosunku do miesiąca wcześniej i był to rekord od ośmiu miesięcy. 


Tagi:
źródło: