Zwyżka cen PMP o 2,9%

Dnia 18 października 2016 roku na otwartej po raz 174 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po zniżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny większości oferowanych produktów wykazywały wzrosty.

Zwyżka cen PMP o 2,9%

Ceny przetworów mlecznych

Jak zauważają eksperci FAMMU/FAPA, nastąpiły zwyżki cen wszystkich przetworów mlecznych oferowanych za pośrednictwem aukcji oprócz cen kazeiny, serów cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku. Najbardziej dynamiczne zwyżki odnotowano w przypadku laktozy. Najsilniejsze spadki natomiast dotyczyły cen kazeiny. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 3% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,97 tys. USD/t (o 41,2% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu). Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 0,2% taniej niż na poprzednim przetargu (4 października), osiągnęły poziom 2,2 tys. USD/t (za kontrakty na listopad 2016 r. płacono nawet o niemal 3,6% mniej niż przed dwoma tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 89 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 20 września 2016 r.).

 

W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 2,9% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,76 tys. USD/t (za kontrakty na marzec i kwiecień 2017 r. roku płacono nawet o ponad 7% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 556 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 4,1% zniżkę cen sera cheddar. Jego cena spadła do poziomu 3,29 tys. USD/t.

 



Tagi:
źródło: