| Autor: redakcja1

Żywiec, mięso i jego przetwory głównym towarem eksportowym

W strukturze towarowej wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały żywiec, mięso i jego przetwory.

Żywiec, mięso i jego przetwory głównym towarem eksportowym
W czasie pierwszych ośmiu miesięcy 2020 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarowej były niższe o 4% niż rok wcześniej i wyniosły 4,1 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
 
W okresie styczeń–sierpień 2020 r. drugą pod kątem wartości pozycję z 14% udziałem w wysyłce produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których sprzedaż, w porównaniu z tym samym okresem 2019 r., zwiększyła się o 30% do 3 mld EUR.
 
Zwyżkę wartości wywozu zaobserwowano również w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych – o 17% do 2,8 mld EUR, produktów mlecznych – o 1% do 1,6 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych oraz ryb i przetworów – odpowiednio o 2% i 3%, w obu przypadkach do 1,5 mld EUR. Wyższa była także wartość wywozu m.in. kawy, herbaty i kakao – o 5% do 0,5 mld EUR oraz nasion roślin oleistych i tłuszczy roślinnych – o 18,5% do 0,4 mld EUR.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!