Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Tracza polerska WG1520
2014-08-05 -
Folia do sianokiszonki SILOLECH
2015-02-25 -
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Ścinarka do wierzby KWE-7
2016-03-01 -
owijarka do bel okrągłych McHale 991TBER
2016-05-06 -
Wyposażenie chlewni - hodowla tuczników
2014-07-10 -
SEPARATOR S 650/ S 850 BAUER
2020-05-05
Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem
Na Podkarpaciu przybywa gospodarstw ekologicznych. Brakuje natomiast przetwórni, przechowalni owoców i warzyw oraz odpowiedniego systemu sprzedaży takich produktów.

Z danym Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wynika, że Podlasie jest trzecim regionem w Polsce, tuż po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim, pod względem ilości gospodarstw ekologicznych oraz ich powierzchni. Od 2004 roku ilość takich gospodarstw wzrosła w tym regionie z 200 do 3 000. Z czego tylko w przeciągu ostatniego roku przybyło ich aż 500. Do ich rozwoju przyczyniła się głównie współpraca Polski z UE oraz związane z nią unijne dotacje.
Najwięcej gospodarstw ekologicznych na Podlasiu znajduje się w rejonie Suwalszczyzny w powiatach: suwalskim – 879, sejneńskim – 307 i augustowskim – 253.
Mimo że obszar ten może poszczycić się rosnącą liczbą gospodarstw ekologicznych, to ciągle w tym regionie brakuje przetwórni i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych oraz projektów na rzecz podnoszenia świadomości potencjalnych nabywców.
Przeciętna powierzchnia gospodarstw ekologicznych wynosi 21,3 ha, natomiast tradycyjnych 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są niższe od konwencjonalnych o około 10-40%, gdyż w przypadku tych drugich stosuje się nawozy sztuczne.
Większość upraw ekologicznych prowadzonych na podlaskich gruntach ornych dotyczy uprawy zbóż (48%). Znacznie mniej, bo tylko 230 ha upraw ekologicznych zajmują warzywa. Z kolei sady i uprawy jagodowe obejmują powierzchnię 1,7 tys ha.
Przy wzrastającym zainteresowaniu na produkty ekologiczne, zwłaszcza na owoce i warzywa, niezbędne jest zatem wybudowanie profesjonalnych zakładów przetwórczych oraz przygotowanie odpowiednich procesów do sprzedaży i pakowania.
