Produkcja ogrodnictwa ekologicznego stale rośnie

Według najnowszych danych opublikowanych przez Freshfel, wartość ogrodnictwa ekologicznego na unijnym rynku należałoby ocenić na poziomie 5-7% całkowitej wartości produkcji ogrodniczej.

Produkcja ogrodnictwa ekologicznego stale rośnie

Produkcja ogrodnictwa ekologicznego

Jak podaje FAMMU/FAPA, łączna produkcja upraw owocowo-warzywnych konwencjonalnych to 82 mln ton rocznie, a produkcję ekologiczną owoców i warzyw można ocenić na 2 do 3 mln ton rocznie.

 

Podano także szacunkowe dane dla wolumenu importu. W związku z tym średniorocznie kraje unijne przywiozą 13 mln ton owoców i warzyw, a wielkość zakupu produktów pochodzących z upraw ekologicznych to 1 do 2 mln ton.

 

Według najnowszych udostępnionych danych za rok 2011, w odniesieniu do danych za rok 2002 całkowity obszar upraw ekologiczny zwiększył się z 5,72 mln ha do obecnych 9,61 mln ha. Wzrosła także liczba producentów z 151 766 w roku 2002 do 235 464 w roku 2011.



Tagi:
źródło: