Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce rośnie

Rolnicy w Polsce stawiają na ekologię. Liczba eko-gospodarstw w ubiegłym roku wzrosła o 25 procent. Jest to na razie tylko 3 procent całej powierzchni rolniczej w Polsce.

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce rośnie

Sklepy z żywnością ekologiczną cieszą się dużym zainteresowaniem. W ich asortymencie możemy znaleźć nie tylko półprodukty, ale także żywność wysoko przetworzoną.


Badania wskazują, że sprzedaż tego typu produktów wzrosła aż o 33 procent w porównaniu do tego samego okresu rok temu.


Adekwatnie do handlu, wzrost zapotrzebowania odnotowała też produkcja. Od wielu lat eko-gospodarstw przybywa, a obecnie mamy ich niespełna 21 tys.


Eksperci zgodnie twierdzą, że zainteresowanie ekologiczną żywnością zarówno wśród konsumentów jak i producentów od 7 lat nieprzerwanie rośnie. Przewidują też, że ta tendencja w następnych latach będzie się utrzymywała ale jednak nie osiągnie więcej niż 4 procent względem polskiego rynku. Niestety skutecznym hamulcem dla ekologicznej żywności jest jej wysoka cena.


Paradoksalnie eko-rolnicy nie kładą zbyt dużego nacisku na rośliny białkowe i warzywa, które obecnie cieszą się największym zainteresowaniem.



Tagi: