Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Traktorek Hinomoto N239 4x4 Ładowacz, TUR
2011-12-19 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30 -
BK TRADE – PEŁNA GAMA OSPRZĘTU
2016-05-04 -
Smarownica nożna 13 kg
2012-05-17
Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce rośnie
Rolnicy w Polsce stawiają na ekologię. Liczba eko-gospodarstw w ubiegłym roku wzrosła o 25 procent. Jest to na razie tylko 3 procent całej powierzchni rolniczej w Polsce.

Sklepy
z żywnością ekologiczną cieszą się dużym zainteresowaniem. W
ich asortymencie możemy znaleźć nie tylko półprodukty, ale także
żywność wysoko przetworzoną.
Badania
wskazują, że sprzedaż tego typu produktów wzrosła aż o 33
procent w porównaniu do tego samego okresu rok temu.
Adekwatnie
do handlu, wzrost zapotrzebowania odnotowała też produkcja. Od
wielu lat eko-gospodarstw przybywa, a obecnie mamy ich niespełna 21
tys.
Eksperci zgodnie twierdzą, że zainteresowanie ekologiczną żywnością zarówno wśród konsumentów jak i producentów od 7 lat nieprzerwanie rośnie. Przewidują też, że ta tendencja w następnych latach będzie się utrzymywała ale jednak nie osiągnie więcej niż 4 procent względem polskiego rynku. Niestety skutecznym hamulcem dla ekologicznej żywności jest jej wysoka cena.
Paradoksalnie eko-rolnicy nie kładą zbyt dużego nacisku na rośliny białkowe i warzywa, które obecnie cieszą się największym zainteresowaniem.
