| Autor: redakcja1

Ceny rzepaku i jego wyrobów w Polsce i na świecie (sierpień 2013)

Cena rzepaku w portach europejskich wyniosła 482 USD/t - cif Hamburg i była w sierpniu o 10 USD/t, czyli o 2% mniejsza niż przed miesiącem i o 144 USD/t - 23% niższa niż przed rokiem - podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył w 10 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Ceny rzepaku i jego wyrobów w Polsce i na świecie (sierpień 2013)
W tym czasie za olej rzepakowy na fob ex-mill Holandia otrzymywano 997 USD/t, a zatem o 15 USD/t - 1% mniej niż przed miesiącem i był o 235 USD/t - 20% tańszy niż przed rokiem. Natomiast cena śruty rzepakowej na fob ex-mill Hamburg wyniosła 276 USD/t, czyli była mniejsza o 25 USD/t - 8% niż przed miesiącem i o 88 USD/t - 24% niż przed rokiem. W pierwszych trzech tygodniach września ceny rzepaku i jego wyrobów na unijnym rynku lekko zwyżkowały w ślad za wzrostem cen soi na rynku amerykańskim.
 
Na krajowym rynku odnotowano dosyć spory spadek cen rzepaku w obrębie roku. W lipcu 2013 roku, kiedy to skupiono 702 tys. ton tego ziarna, średnia cena wynosiła 1388 zł/t, tj. była o 29% mniejsza niż przed rokiem. W sierpniu bieżącego roku, przy zakupie 693 tys. ton, przeciętna cena była w granicach 1401 zł/t, co oznacza 28% zniżkę w ujęciu rocznym. Natomiast we wrześniu bieżącego roku, według notowań MRiRW, rzepak kosztował 1568 zł/t, a więc był tańszy 23% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu oleju rzepakowego rafinowanego niekonfekcjonowanego osiągnęły granicę 3449 zł/t i były we wrześniu tego roku o 21% mniejsze w odniesieniu do minionego roku, a ceny śruty rzepakowej wynoszące 845 zł/t były o 23% niższe.
 
Krajowy przerób rzepaku w pierwszych siedmiu miesiącach 2013 roku był większy niż w tym samym czasie rok temu. Duże oraz średnie zakłady przemysłu tłuszczowego liczące 50 i więcej osób stałej załogi wyprodukowały 447 tys. ton surowego oleju rzepakowego, czyli o 37% więcej niż rok wcześniej. Wzrosła również produkcja oleju rzepakowego rafinowanego o 19% do 344 tys. ton i margaryn o 5% do 234 tys. ton.
 


Tagi:
źródło: