| Autor: mikolaj

Drożejąca soja nie zatrzymała przecen na rynku rzepaku (3.06.2014)

Sierpniowy rzepak potaniał wczoraj na Matif o 2,5 euro do 348 euro/t (1441 zł/t). Już tylko niespełna 2 euro brakuje do styczniowego minimum tej serii. Przypomnę, że 3 letnie minimum cen rzepaku (seria najbliższa) został osiągnięty 30-go lipca 2013 na poziomie 342 euro/t. W ciągu najbliższych sesji poziom ten powinien zostać pokonany.

Drożejąca soja nie zatrzymała przecen na rynku rzepaku (3.06.2014)

Strategie Grains podniósł o 0,2 mln ton swoje prognozy zbiorów rzepaku w UE- 28 w tym roku. Powinny one wynieść 21,8 mln ton. Nieco większe zbiory, 21,9 mln ton, w zeszłym tygodniu prognozował Oil World.

Szybkie nadrabianie opóźnień w zasiewach kanadyjskiego rzepaku (canoli) spowodowało 6% przecenę kontraktu futures w ubiegłym tygodniu. W poniedziałek canola (lipiec 14) potaniała o ponad 1%.


Lipcowa seria na amerykańską soje podrożała wczoraj o 0,5% na giełdzie w Chicago. Nadal notowania kontraktów na stare zbiory utrzymują się w pobliżu historycznych rekordów serii lipcowej. Poniedziałkowe dane o wysyłkach eksportowych pokazują utrzymywanie się eksportu na niepokojąco wysokim poziomie. Skumulowany eksport soi osiągnął już poziom 42,1 mln ton w porównaniu do 35,9 mln ton rok temu.

Notowania kontraktów na soję, przypadających na nowe zbiory, kontynuowały w poniedziałek spadki. Początkowe opóźnienia w zasiewach soi zostały już z nawiązką odrobione. Wczorajsze dane USDA pokazały, że farmerzy do ubiegłej niedzieli zasieli już 78% planowanego areału soi w porównaniu do średniej pięcioletniej na poziomie 70%. Zapowiada się w tym roku rekord produkcji soi w USA i na świecie. Stąd miejsca do spadków notowań kontraktów futures w kolejnych miesiącach jest bardzo dużo.

Zmiany notowań w minionym tygodniu (23.05 - 30.05.2014):
CBoT – soja (lipiec 14): -1,7% (-9,3 usd/t); 549,0 usd/t;
Matif – rzepak (sierpień 14): -2,2% (-8,0 euro/t); 350,5 eur/t;
Winnipeg – canola (lipiec 14): -6,0% (-29,2 cad/t); 458,3 cad/t.


Śledź notowania oleistych na Gospodarz.pl
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: