| Autor: redakcja1

Minimalny wzrost przerobu rzepaku

W styczniu 2019 r. krajowy przerób rzepaku był nieznaczne wyższe niż w grudniu 2018 r., ale wzrósł sporo w ujęciu roku.

Minimalny wzrost przerobu rzepaku
Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, czyli zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi w styczniu 2019 r. wytworzyły 106,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, a więc więcej o 1,6% niż w grudniu 2018 r. i o 11% niż w styczniu 2018 r., z tego rafinowały 60,3 tys. t, czyli mniej o 0,8% niż w grudniu, ale o 2,5% niż w styczniu poprzedniego 2018 r. Produkcja margaryn wyniosła 13,9 tys. t i była niższa o 41% niż przed miesiącem i o 39,8% niż przed rokiem.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!