| Autor: redakcja1

Olej rydzowy i z pestek winogron zyskają uznanie konsumentów?

Rynek olejów spożywczych zdominowany jest przede wszystkim przez olej rzepakowy. Jednakże firmy chcą konsumentom zaproponować zupełnie co innego. Czy im się to uda?

Olej rydzowy i z pestek winogron zyskają uznanie konsumentów?
Nowościami, jakie pojawiły się na rynku są olej rydzowy oraz z pestek winogron. Przedsiębiorcy próbują wejść na rynek warty 9,7 mld złotych, gdzie 80 procent udziałów ma właśnie olej rzepakowy. Jest on zdecydowanie dużo tańszy od oliwy z oliwek, co pozwala mu na zdobycie aż tak szerokiego grona klientów.

Co jest takiego wyjątkowego w oleju z pestek winogron? Jest bezzapachowy, a smak ma neutralny i cenowo jest dużo bardziej przystępny od oliwy z oliwek.

Natomiast olej rydzowy tłoczony jest na zimno z jednej z najstarszych uprawianych roślin oleistych i jest typowo polskim produktem. Taki sposób produkcji pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych.


Tagi:
źródło: