| Autor: redakcja1

Produkcja rzepaku i spożycie tłuszczów roślinnych

Po rekordowych zbiorach rzepaku w sezonie 2013/14 w bieżącym sezonie spodziewany jest ich spadek do 68,6 mln ton - podaje Magdalena Bodył i Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja rzepaku i spożycie tłuszczów roślinnych
Największa zniżka zbiorów oleistych przewidywana jest u kluczowych eksporterów rzepaku, a więc w Kanadzie z 18 do 15,8 mln ton, Australii z 4 do 3,5 mln ton i na Ukrainie z 2,5 do 2,1 mln ton. Niższe mogą być również zbiory w Indiach - spadek z 7,4 do 7,2 mln ton. Wyższe zbiory rzepaku przewiduje się w UE-28 z 21,2 do 22,4 mln ton, Chinach z 11,5 do 12 mln ton i USA z 0,9 do 1,2 mln ton.
 
W "wakacyjnym wydaniu" Rynku Rolnego podano także, że większe zbiory w UE-28 będą wynikały ze spodziewanej poprawy plonowania, a także minimalnego zwiększenia powierzchni uprawy rzepaku. W grupie czterech wiodących europejskich producentów prognozuje się wzrost zbiorów we Francji i Wielkiej Brytanii, a zniżkę w Niemczech i w Polsce.
 

Zbiory rzepaku w Polsce
 

Jak wynika z danych IERiGŻ-PIB tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce zmniejszą się do 2,4-2,5 mln ton, a więc o 6-9%, w wyniku obniżenia obszaru uprawy do 840 tys. ha, czyli o 9%. Plony rzepaku będą prawdopodobnie zbliżone do zeszłorocznych, a może nawet wyższe.
 
W spożyciu tłuszczów roślinnych w 2014 r. i w latach następnych przewiduje się kontynuację powolnego wzrostu konsumpcji tłuszczów roślinnych, głównie w wyniku coraz szerszego ich wykorzystania w przetwórstwie wtórnym. Nie prognozuje się sporego wzrostu bezpośredniego spożycia tłuszczów roślinnych w gospodarstwach domowych, gdyż jest ono wysokie i będzie podlegało nieznacznym zmianom.


Tagi:
źródło: