Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Zbiory oleistych w UE spadną do 31,5 mln ton

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Francuska organizacja COCERAL opublikowała szacunki zbiorów roślin oleistych w Unii...

Francuska organizacja COCERAL opublikowała szacunki zbiorów roślin oleistych w Unii Europejskiej w 2015 roku i prognozuje zniżkę produkcji surowców oleistych o 10% do 31,5 mln ton w wyniku spadku produkcji rzepaku oraz słonecznika – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Zbiory rzepaku w dół do 21,45 mln ton

Produkcja rzepaku w UE w 2015 roku może zmaleć o 11% do 21,45 mln ton na skutek szacowanego obniżonego obszaru z 6,683 do 6,322 mln ha oraz średnich plonów z 3,61 t/ha w stosunku do 3,39 t/ha. W związku z tym, to podobny poziom przewidywań względem czerwca br. Najważniejsi producenci odnotują spadek produkcji. Najwięcej rzepaku może zostać zebrane w Niemczech - 5 mln ton wobec 6,26 mln ton, Francji - 5,25 mln ton w porównaniu do 5,52 mln ton, Wielkiej Brytanii - 2,41 mln ton w odniesieniu do 2,51 mln ton oraz Polsce - 2,81 mln ton wobec 3,2 mln ton.

Produkcja słonecznika spadnie do 8,12 mln ton

Produkcja słonecznika w UE w 2015 powinna zmaleć o 10% do 8,12 mln ton względem 9,1 mln ton rok wcześniej przy oczekiwanej zniżce przeciętnych plonów z 2,10 do 1,97 t/ha oraz areału z 4,319 mln ha do 4,125 mln ha. Spadek wytwarzania dotyczy większych producentów i szacowany jest we Francji z 1,58 do 1,36 mln ton, Hiszpanii z 0,96 do 0,76 mln ton, Bułgarii z 2,01 do 1,79 mln ton, na Węgrzech z 1,65 do 1,56 mln ton oraz Rumunii z 2,04 do 1,88 mln ton.

Zbiory soi będą tradycyjnie na nieznacznym poziomie 1,93 mln ton w stosunku do 1,8 mln ton przed rokiem, co daje zwyżkę o 7%, jakkolwiek z roku na rok obserwuje się ich wzrost.

Łączna powierzchnia oleistych w UE28 oceniana jest w br. na poziomie 11,162 mln ha w stosunku do 11,571 mln ha w 2014 roku, a średnie plony uległy redukcji z 3,02 t/ha do 2,82 t/ha.

 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Pszczoły aż z 200 uli mogły zginąć - ku przestrodze
  • Pszczoły aż z 200 uli mogły zginąć - ku przestrodze

    Świadomość rolników jest coraz większa jak ważną rolę pełnią pszczoły. Tylko w tym roku z uwagi na brak pszczół w niektórych województwach były przewożone one z lubelskiego czy...
  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż
  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż

    Globalne zbiory zbóż z wykluczeniem ryżu w sezonie 2018/2019 mogą wynieść 2 089 mln ton, czyli o 1% więcej niż w poprzednim sezonie, ale o 1% mniej niż w rekordowym sezonie 2016/2017, kiedy...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl