| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji i przerobu rzepaku w UE

W sezonie 2013/2014 najnowsze szacunki produkcji rzepaku w Unii przewidują 6,9% wzrost produkcji do 21 mln ton, a więc więcej o 0,14 mln ton niż prognozowano miesiąc wcześniej oraz 1,35 mln ton niż sezon wcześniej – informuje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji i przerobu rzepaku w UE
Ostatnia korekta zbiorów w górę dotyczyła Czech do 1,44 mln ton w stosunku do 1,41 mln ton, Polski do 2,54 mln ton wobec 2,5 mln ton oraz Rumunii do 0,63 mln ton w odniesieniu do 0,62 mln ton.
 
W tym sezonie mimo wzrostu szacunków produkcji i podaży, przerób rzepaku w Unii będzie na dosyć stabilnym poziomie, gdyż zmaleje jedynie 0,1 mln ton, co daje spadek o 0,4% do 22,6 mln ton. Stanie się tak przede wszystkim ze względu na większą podaż oraz konkurencję ze strony słonecznika.
 
Przeszacowanie w górę prognoz przerobu rzepaku wynika z planowanego zaostrzenia antydumpingowych ceł na biodiesel z Argentyny i Indonezji, które mają być wprowadzone jesienią na 5 lat.
 
W analizowanym czasie import rzepaku do Unii będzie wyższy niż zakładano przed miesiącem i osiągnie 3,25 mln ton, czyli najmniej od 3 lat, choć o 0,35 mln ton więcej niż zakładano przed miesiącem. Jak wskazuje FAMMU/FAPA rzepak zostanie sprowadzony z WNP, w szczególności z Ukrainy w ilości 1,8 mln ton, Australii - 1,1 mln ton, Kanady - 200 tys. ton oraz z Argentyny - 100 tys. ton.

Eksport rzepaku może w bieżącym sezonie zwiększyć się do 300 tys. ton, co oznacza najwyższy poziom od kilku lat. W sezonie 2013/2014 za sprawą rosnącej podaży, zapasy rzepaku w UE powinny zostać odbudowane i wzrosnąć o 52% z 0,86 mln ton do 1,31 mln ton.


Tagi:
źródło: