| Autor: redakcja1

Wzrost przerobu rzepaku

W czasie siedmiu miesięcy br. krajowy przerób rzepaku był wyższy niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.

Wzrost przerobu rzepaku
Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego wytworzyły 630,2 tys. t surowego oleju rzepakowego, tj. o 11% więcej w skali roku, z tego rafinowały mniej o 8% do 419,4 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 173 tys. t i była o 1,7% niższa.
 
Wysyłka nasion oleistych i olejów roślinnych w okresie siedmiu miesięcy br. była mniejsza, a śrut oleistych i margaryn większa niż w tym samym czasie 2017 r. Jednocześnie zwiększył się import nasion oleistych i margaryn, przy nieznacznym spadku przywozu śrut oleistych i olejów roślinnych.
 
Od stycznia do lipca 2018 r. wywieziono 162,2 tys. t nasion oleistych, tj. o 9% mniej niż w tym samym okresie 2017 r., w tym o 28% do 91,3 tys. t rzepaku, o 38% do 69,9 tys. t olejów roślinnych, w tym o 48% do 44,8 tys. t oleju rzepakowego, więcej o 9% do 383,8 tys. t śrut oleistych, w tym o 15% do 357 tys. t śruty rzepakowej i o 7% do 71,2 tys. t margaryn.
 
W tym samym czasie zaimportowano mniej o 1% 1667,6 tys. t śrut oleistych, o 1% do 422,2 tys. t olejów roślinnych, więcej o 38% do 705,6 tys. t nasion oleistych, w tym o 53% do 466,2 tys. t rzepaku oraz o 2% do 56,3 tys. t margaryn.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!