Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Zbiory rzepaku i rzepiku w 2017 roku

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Większość plantacji rzepaku ozimego pod zbiory w 2017 r. zasiano w optymalnych terminach...

Większość plantacji rzepaku ozimego pod zbiory w 2017 r. zasiano w optymalnych terminach agrotechnicznych. Przebieg warunków pogodowych w okresie jesieni 2016 r. sprzyjał rozwojowi i wzrostowi roślin.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Rośliny weszły w stan zimowego spoczynku dobrze wyrośnięte i rozkrzewione. Rzepak ozimy przezimował raczej bez strat, tj. lepiej niż w roku poprzednim. W sumie na obszarze całego kraju do zaorania zakwalifikowano tylko 1%, gdzie w 2016 r. było to 16% areału zasianego jesienią.
 
Stan plantacji rzepaku po zimie był dobry, a późniejsza wegetacja, pomimo kwietniowych chłodów, przebiegała na ogół bez zakłóceń i w sprzyjających warunkach pogodowych. Niekorzystna aura w okresie zbiorów z częstymi opadami deszczu utrudniały wjazd kombajnów na pola i miała negatywny wpływ na jakość nasion.
 
Według wstępnych wyników szacuje się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku łącznie w 2017 roku wzrosła w porównaniu do roku minionego o 11% i wyniosła ponad 0,9 mln ha. Zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na 2,7 mln t, tj. więcej o 21% od ubiegłorocznych. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl