| Autor: redakcja1

Ceny skupu czarnych porzeczek na poziomie sprzed roku

Jak wynika z danych IERiGŻ-PIB (monitoring cen Ministerstwa Rolnictwa) średnia cena skupu porzeczek czarnych do mrożenia w dn. 06-07 lipca br. wyniosła 0,60 zł/kg (loco zakład) i była podobna do poziomu oferowanego w tym samym czasie przed rokiem - 0,57 zł/kg.

Ceny skupu czarnych porzeczek na poziomie sprzed roku

Ceny czarnych porzeczek

Jak zatem zauważają analitych Banku BGŻ BNP Paribas, to drugi z kolei rok, kiedy ceny skupu tych owoców nie przekraczają poziomu 1 zł/kg. Wcześniej podobnie niski poziom cen notowany był w 2006 roku, kiedy przeciętna cena skupu porzeczek czarnych ukształtowała się w granicy 0,68 zł/kg. Przyczyną obniżki cen, zdaniem przedstawicieli branży przetwórczej, są wysokie zapasy mrożonych czarnych porzeczek i koncentratu porzeczkowego, a także małe zapotrzebowanie na przetwory na rynku Unii.
 
Nie wiadomo do końca jak wygląda sytuacja po stronie podaży surowca, niemniej jeśli wierzyć prognozom dostarczonym przez Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP), tegoroczna produkcja porzeczek czarnych może wynieść 80 tys. t w stosunku do 98 tys. t spodziewanych w czerwcu br.
 
Dla porównania w 2014 roku produkcja w Polsce ukształtowała się w granicy 90 tys. t (The IBA Global Blackcurrant Annual Production Report), a więc była o 12,5 proc. większa od prognozowanej w tym roku. Jeśli chodzi o wywóz polskich mrożonych porzeczek czarnych w okresie od lipca 2014 r. do marca 2015 r. ukształtował się na poziomie 21,2 tys. t. i był zaledwie o 0,9 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie przed rokiem (dane Eurostatu).
 
Taki stan rzeczy był związany ze zniżką krajowej produkcji mrożonych porzeczek. Niemniej jednak, dynamika spadku wywozu była znacznie niższa od dynamiki zmniejszenia się produkcji tych owoców w Polsce w 2014 r. w stosunku do danych prezentowanych przez GUS o 18 proc., a IBA o 14 proc. Ceny w skupie do przetwórstwa teoretycznie powinny być wspierane sytuacją cenową na rynku przetworów m.in. porzeczki mrożonej.
 
Jak wynika z danych Foodnews, cena porzeczek mrożonych z Polski przeciętnie w pierwszej połowie lipca kształtowała się w granicy 0,70 euro/kg i była o 0,2 euro wyższa niż w tym samym czasie w roku poprzednim, co daje wzrost o 40 proc. Można zatem oczekiwać, że następny już sezon braku rentowności produkcji porzeczek świeżych może oznaczać zmiany w areale upraw tych owoców w latach kolejnych, zmierzające w kierunku jej ograniczania.
 


Tagi:
źródło: