| Autor: redakcja11

35% całkowitej unijnej produkcji wiśni i czereśni zbiera się w Polsce

Czereśnie i wiśnie uprawiane są w Unii Europejskiej na łącznym obszarze 152,0 tys. ha. Głównymi producentami tych owoców są od lat Polska, Włochy oraz Hiszpania. Natomiast czwarte miejsce w zbiorach głównie wiśni należy się Niemcom, a kolejne Grekom i Węgrom.

35% całkowitej unijnej produkcji wiśni i czereśni zbiera się w Polsce

Rynek wiśni i czereśni w UE

Warto przypomnieć, że największe ilości wiśni i czereśni zbierane jest corocznie w Polsce około 35% całkowitej unijnej produkcji. Hiszpanie są jednak liderami eksportowymi tych owoców pestkowych, Włosi za to największymi konsumentami.

 

Jak wynika z najnowszego raportu USDA, łącznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej zebrane zostanie w sezonie 2016/2017 656,5 tys. ton wiśni i czereśni jest to niemal o 11% mniej wobec poprzedniego sezonu. Przy czym zbiory w Polsce prognozuje się na 230 tys. ton.

 

Unijny poziom konsumpcji wiśni i czereśni w sumie w sezonie 2016/2017 oszacowano na około 378,0 tys. ton, a około 75% z tej wielkości to spożycie w samych tylko Włoszech. Średnioroczne spożycie wiśni i czereśni we wszystkich państwach unijnych wynosi 2,2 kg/osobę.

 

W przypadku wymiany handlowej z państwami trzecimi, kraje unijne są netto eksporterem tych owoców pestkowych, w zeszłym sezonie wolumen importu to około 36,7 tys. ton, podczas gdy sprzedano tych owoców około 47,6 tys. ton.

 

W eksporcie owoce kierowano w szczególności na Białoruś – ponad 27,5 tys. ton oraz do Mołdawii – 8,2 tys. ton i Szwajcarii. Owoce z państw trzecich sprowadzono przede wszystkim z Turcji – 28,3 tys. ton a także Chile i Serbii. 



Tagi:
źródło: