| Autor: redakcja1

Kulinarna i kulturalna podróż podczas Zielonego Tygodnia dobiegła końca

77 edycja największych na świecie targów żywności, ogrodnictwa i rolnictwa w Berlinie właśnie się zakończyła.

Kulinarna i kulturalna podróż podczas Zielonego Tygodnia dobiegła końca
W minionym roku krajem partnerskim współorganizującym targi była Polska, a w tym roku jest Rumunia.

W dniach 20-29 stycznia bieżącego roku zwiedzający mieli okazję do skosztowania blisko 100 tysięcy różnych potraw pochodzących z 59 krajów. Swoje produkty zaprezentowało niemal 1600 wystawców. W przypadku żywności można było wybierać pośród świeżych ryb, nabiału, różnych gatunków mięs, warzyw, owoców, trunków, piw czy potraw regionalnych. Przygotowano również osobną halę tylko na artykuły ekologiczne.

Dla miłośników ogrodnictwa też znalazło się wiele niezwykłych okazów różnorodnej roślinności, która wypełniała hale dając pasjonatom namiastkę istnego raju. To właśnie w tym miejscu można było poczuć wiosnę w trakcie trwania zimy. Można było również zapoznać się z najnowszymi trendami w ogrodnictwie, poradzić się na temat uprawy kwiatów czy innych roślin oraz spotkać rzadkie okazy egzotycznej roślinności.

Oczywiście i dla najmłodszych nie zabrakło atrakcji. Ci z kolei mogli zobaczyć żywe zwierzęta gospodarskie jak bydło, drób, trzodę chlewną, kozy oraz owce, które wywierały na wszystkich niesamowite wrażenia. Wraz z nimi były również zwierzęta domowe różnych ras i gatunków jak psy, koty, gryzonie oraz ryby, które można było dotknąć, pogłaskać, obejrzeć.

Te Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze były doskonałą okazją do spotkania się ministrów rolnictwa, polityków i parlamentarzystów z różnych krajów oraz przedstawicieli Parlamentu Europejskiego. To właśnie w tym czasie odbyło się Światowe Forum dla Wyżywienia i Rolnictwa wraz z Berlińskim Szczytem Ministrów Rolnictwa, podczas którego omawiano zagadnienia, którego tematem było „Bezpieczeństwo żywnościowe poprzez zrównoważony rozwój – wykorzystywanie w rolnictwie organicznych zasobów”.

Również Polska miała swoje stoisko, którego hasłem przewodnim było: „Polska smakuje!”, a motywem przewodnim jest jabłko. Na naszym stoisku prezentowane są artykuły zdrowe, bez konserwantów o tradycyjnej recepturze jak wina, miody pitne, piwa, ogórki kiszone i kapustę kiszoną czy wędliny i potrawy regionalne. Jednym słowem nasz kraj postawił na tradycję nie tylko kulinarną, ale również kulturalną. W związku z tym zorganizowano między innymi pokaz gry na harmonii pedałowej, tkactwa na kole, rzeźbienia w drewnie, tłoczenia soków czy też robienia pierogów.


Tagi:
źródło: