O żywieniu krów mlecznych, czyli cykl spotkań z firmą Blattin

Luty 2015 roku został poświęcony hodowcom bydła i trzody chlewnej. To dla nich przez cały miesiąc firma Blattin Polska organizowała w różnych regionach Polski konferencje dotyczące chowu świń i bydła mlecznego. Redakcja Gospodarz.pl gościła na jednej z nich.

O żywieniu krów mlecznych, czyli cykl spotkań z firmą Blattin
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"

Żywienie krów mlecznych

W dniu 26 lutego 2015 r. w miejscowości Grodztwo niedaleko Kruszwicy odbyła się przedostatnia konferencja dla hodowców i producentów bydła mlecznego. Tłumnie przybyli na nią gospodarze z przyległych regionów Polski, przedstawiciele prasy oraz reprezentanci firmy Blattin - organizującej spotkania.

Nad przebiegiem konferencji czuwał dyrektor firmy Blattin Polska Sp. z o.o. - pan Andrzej Mirek, który przywitał przybyłych gości i wprowadził w tematykę dnia. Naszej Redakcji opowiedział także skąd pomysł i jakie cele przyświecały konferencjom - Pomysł pojawił się 15 lat temu wspólnie z Panem Profesorem Kowalskim. Pan Profesor nas mobilizuje. Te spotkania to praktyka połaczona z nauką. Porównując ten rok do poprzednich widać, iż zainteresowanie stale wzrasta. Jest coraz więcej osób, które chcą przyjechać na konferencje, chcą posłuchać o problemach, jakie pojawiają się. Tym bardziej, że na dzień dzisiejszy będą zwiększały sie stada, hodowcy nie będą mieli ograniczenia w produkcji i bedą chcieli produkować więcej, żeby więcej zarobić.



Profesor Kowalski o odchowie jałówek

Pierwszy wykład poświęcony został odchowom jałówek. Profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, ściśle współpracujący z firmą Blattin, opowiedział producentom krów, co zrobić, aby z cielaka powstała pełnowartościowa krowa. Wśród poruszonych kwestii znalazły się wcześniejsze terminy pierwszego wycielenia, żywienie cieląt, odpajanie siarą, okres pojenia preparatem mlekozastępczym, pasze stałe w chowie zwierząt, odchów jałówek po osadzeniu i wiele innych niezbędnych w codziennym chowie informacji.
 

(kliknij, aby powiększyć...)


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: