Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Stanowiska legowiskowe Agrafka Robinsons
2020-09-03 -
Mulczery leśne ORSI WPK L
2015-03-11 -
Nagrzewnice gazowe ECO Winterwarm
2020-07-17 -
LELY – maszyny zielonkowe Welger P-S
2016-05-04
Świętomięs Polski w Gdańsku - 10 i 11 sierpnia 2013 r.
W przeciągu minionych dwóch, trzech lat „Świętomięs Polski” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń propagujących ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory. Niewątpliwym osiągnięciem tego przedsięwzięcia jest to, że pod wspólnym sztandarem promocyjnym udało się zgromadzić zarówno hodowców, producentów oraz handlowców, a także połączyć w jednej akcji trzy gatunki mięs: drób, wieprzowinę i wołowinę. Nie trzeba tłumaczyć jak wielkie znaczenie – zwłaszcza w niełatwych czasach – ma ta integracja, będąca znakomitym spoiwem całego środowiska branży mięsnej.

Strefa Naukowa "Mięsna Wszechnica" - prelekcje
Kierownik naukowy: prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Współpraca: prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Zdrowe zwierzę - zdrowe mięso.
prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Katedra Zootechnika, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.
Skąd bierze się mięso na stole?
mgr inż. Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.
Czy dobrostan zwierząt może wpływać na jakość mięsa?
mgr inż. Barbara Stefańska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Hodowli i Biologii
Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.
Jakość mięsa – wyzwanie dla polskich hodowców.
mgr inż. Paweł Stefański, Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.
Znaczenie mięsa w diecie człowieka.
dr inż. Bożena Grześ, Instytut Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.
Aktualne trendy w przetwórstwie mięsa.
Czym kierować się podczas zakupów mięsa?
mgr inż. Ryszard Kowalski, Instytut Technologii Mięsa, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
mgr inż. Katarzyna Rzewuska, Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Wyroby mięsne tradycyjne i regionalne.
Znakowanie i marki wyrobów.
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Instytut Technologii Mięsa, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Rola mięsa w diecie człowieka.
dr Jolanta Nalewaj, dietetyk
Wartość odżywcza mięsa.
mgr inż. Julia Marchel, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Czy apetyt na mięso mamy w genach?
dr hab. Agnieszka Bartoszek, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska
