| Autor: redakcja1

XXVI Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu - podsumowanie [foto]

W dniach 10-12 maja 2013 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się XXVI Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas której zaprezentowano blisko 2000 różnych ras zwierząt hodowlanych i gospodarskich.

XXVI Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu - podsumowanie [foto]



Organizatorzy pomyśleli także o żołądkach strudzonych gości Wystawy, której towarzyszył Kiermasz Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz liczne degustacje. W obrębie Kiermaszu możliwa była konsumpcja serów owczych i kozich uzyskanych z mleka zwierząt ras rodzimych, a także można było skosztować grillowanej wieprzowiny serwowanej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS".
 
Na Wystawie nie mogło również zabraknąć pokazów koni, podczas których poddano je ocenie płytowej. Sędziowie podziwiali wdzięki tych dostojnych zwierząt w trakcie stępu oraz kłusu, po czym oceniali umięśnienie i ruch konia. Ponadto odbyły się też pokazy wolnych skoków i skoków przez przeszkody, gdzie można było podziwiać gracje i płynny ruch tych zwierząt.
 
W ramach XXVI Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w ramach akcji „Mięsna Arena” zaprezentowano również szereg kulinarnych atrakcji propagujących ideę zdrowego żywienia, prezentacje, degustacje i warsztaty oraz występy muzyczne.

(kliknij, aby powiększyć)
 
W związku z tym dla każdego znalazło się coś odpowiedniego począwszy od warsztatów kulinarnych prowadzonych pod bacznym okiem mistrza Leszka Gryki, warsztatów dla dzieci, spotkań z dietetykami. Zwiedzający mogli także rozsmakować się gulaszu serwowanym z ogromnego kotła. Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich z Szereniawy i Rosnówka przygotowało prezentacje kulinarne, gdzie naturalnie królowały mięsne potrawy.
 
Jeśli już ktoś się posilił to mógł również udać się do Strefy Historycznej, gdzie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przygotowało wystawę historyczną dotyczącą dziejów produkcji mięsa.
 
Dla niezdecydowanych lub nie do końca przekonanych o bezpiecznym spożywaniu mięsa zorganizowano prelekcje i prezentacje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także konsultacje i praktyczne porady specjalistów.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: