| Autor: redakcja3

Ceny skupu świń rzeźnych (06.01.2019)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 30 grudnia 2018 do 6 stycznia 2019r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce spadły ceny wszystkich klas półtusz wieprzowych.

Ceny skupu świń rzeźnych (06.01.2019)

Ceny skupu świń rzeźnych

Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Zakupu wg wagi żywej przeliczona z ceny dla mpc trzody chlewnej [zł/kg]
Zmiana tygodniowa
Cena zakupu wg wż
Poziom skupu wg mpc
Średnia masa tuszy
 
Struktura zakupu
06.01.2019
30.12.2018
[%]
[%]
[%]
[%]
Klasa S
4,12
4,17
-1,33
-52,94
1,70
-1,84
Klasa E
4,01
4,09
-1,84
-49,22
1,88
-0,06
Klasa U
3,77
3,85
-2,12
-43,91
1,85
1,54
Klasa R
3,50
3,60
-2,70
-40,82
2,03
0,30
Klasa O
3,06
3,20
-4,33
-32,19
6,10
0,04
Klasa P
2,66
3,02
-11,85
-38,36
-1,10
0,00

Ceny półtusz wieprzowych
 
W ujęciu procentowym spadła klasa P, bo o 11,85% do 2,66 zł/kg. Spadła klasa O o 4,33% do 3,06 zł/kg. Również klasa R zmalała o 2,70% do 3,50 zł/kg, klasa U o 2,12% do 3,77 zł/kg, klasa E zmniejszyła się o 1,84% do 4,01 zł/kg oraz klasa S spadła o 1,33% do 4,12 zł/kg.

Ceny zakupu świń rzeźnych wg wagi żywej

CENA [zł/kg]
MAKROREGIONY
06.01.2019
30.12.2018
REGION PÓŁNOCNY
4,10
4,16
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI
4,10
4,27
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI
4,12
4,14
REGION ZACHODNI
4,06
4,10

W skupie świń rzeźnych, w dniu 6 stycznia 2019 r. najwyższe i najniższe ceny w poszczególnych klasach odnotowano:
Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Najwyższa
Najniższa
Cena [zł/kg]
Region
Cena [zł/kg]
Region
Klasa S
4,62

środkowo-wschodni
 
4,08
zachodni
Klasa E
4,54

południowo-wschodni
 
3,99
zachodni,
Klasa U
3,86
południowo-wschodn
3,71

środkowo-wschodni,
 
Klasa R
3,53
północny
3,45

środkowo-wschodni,
 
Klasa O
3,18
środkowo-wschodni
2,97

południowo-wschodni
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!