| Autor: redakcja1

W 2016 r. ceny trzody będą prawdopodobnie większe niż w br.

W 2016 r., a przede wszystkim w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie większe niż w 2015 r. Liczyć się bowiem trzeba z obniżką produkcji wieprzowiny w UE - podaje Jan Małkowski i Danuta Zawadzka w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego.

W 2016 r. ceny trzody będą prawdopodobnie większe niż w br.

Wprawdzie w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej zwyżkę o 0,5%, a zatem o 115 tys. ton. Niemniej jednak, z uwagi na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany.
 
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej, w wielu krajach Unii Europejskiej doszło do nieoczekiwanej redukcji pogłowia macior prośnych, co zawsze świadczy o słabnącym zainteresowaniu chowem trzody, a w konsekwencji o spadku produkcji wieprzowiny.
 
W związku z tym, w Wielkiej Brytanii ogólne pogłowie świń zmalało w obrębie roku o 3%, w tym pogłowie macior prośnych o 5%. W Niemczech ogólne pogłowie trzody utrzymało się w granicy sprzed roku, ale pogłowie macior prośnych było niższe o 7,7%. W obu przypadkach zniżka pogłowia macior prośnych była na tyle duża, że odbudowa pogłowia w krótkim czasie staje się wręcz niemożliwa.
 
Nieznaczny wzrost produkcji może więc dotyczyć jedynie I półrocza 2016 r., ale w II półroczu w wielu krajach Unii Europejskiej może wystąpić jej spadek. Komisja Europejska przewiduje, że w I półroczu 2016 r. ceny trzody będą podobne do cen z I półrocza 2015 r.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!