Czechy – Spadek produkcji wieprzowiny

W okresie pierwszych trzech miesięcy tego roku wytwórczość czeskiej wieprzowiny zmniejszyła się o 4,7 procenta wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.

Czechy – Spadek produkcji wieprzowiny

W stosunku do roku 2009, pogłowie trzody chlewnej w roku ubiegłym zmniejszyło się o 3,5 procenta, czyli do 1,846 mln sztuk. Jest to najniższy poziom od 1946 roku. W związku z tym rozpoczęto kampanię mającą na celu zwrócenie uwagi na problem nagłego spadku liczebności trzody chlewnej w tym kraju.


W 1995 roku było 4 mln sztuk tych zwierząt, a aktualnie jest ich połowa.


Z kolei od momentu wstąpienia Czech do Wspólnoty w 2004 roku, mięso wieprzowe zostało poddane ostrej konkurencji z tańszymi artykułami producentów z innych krajów unijnych.


Natomiast inwestycje oraz rozwój technologiczny branży w tym kraju są znacznie niższe niż te z pozostałych państw Wspólnoty.



Tagi: