Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Eksport mięsa wieprzowego. Włochy głównym odbiorcą wieprzowiny z Polski

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w okresie od stycznia do końca marca...

Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w okresie od stycznia do końca marca 2014 roku eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski na rynek unijny był wyższy niż w pierwszym kwartale ubiegłego roku, pomimo wystąpienia dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski – poinformował Bank BGŻ.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Z danych wynika, że w pierwszym kwartale 2014 roku państwa członkowskie Unii Europejskiej zakupiły znacznie więcej polskiej wieprzowiny. Spowodowało to 18-procentowy wzrost wywozu eksportu na unijny rynek do poziomu 62 tys. ton w ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku. Ponadto, wywóz na rynek wewnętrzny wzrastał systematycznie z miesiąca na miesiąc. Było to możliwe dzięki zwiększeniu sprzedaży do Włoch, Słowacji i Niemiec. Państwa te zaimportowały łącznie o 6,7 tys. ton więcej mięsa, czyli przeciętnie o 28% w skali roku.
 
W związku z tym Włochy stały się głównym odbiorca mięsa wieprzowego z Polski, z 25-procentowym udziałem w strukturze sprzedaży zagranicznej. Drugie miejsce zajęły Niemcy, gdzie trafiło około 10% wolumenu eksportu wieprzowiny.
 
Według Banku BGŻ, tak dynamiczny wzrost odegrał kluczową rolę wobec zamknięcia rynków trzecich – rosyjskiego, białoruskiego, ukraińskiego, koreańskiego, chińskiego, japońskiego itp., które miało miejsce na początku lutego bieżącego roku w związku z pojawieniem się ognisk ASF w Polsce. Z danych MRiRW wynika, że w pierwszym kwartale eksport na rynki pozaunijne zmalał o 37% w ciągu roku i wyniósł 28,3 tys, ton, a największe spadki odnotowano w lutym i marcu, kiedy to wolumen eksportu zmniejszył się o odpowiednio 50% i 78% w relacji rocznej.
 
W wyniku tych zmian łączny eksport mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale był o 7% niższy, tj. 7,4 tys. ton i ukształtował się na poziomie 90,4 tys. ton. Zmianie uległa także struktura eksportu. W 2013 roku połowa sprzedaży trafiła na rynek państw członkowskich, a obecnie jest to już 69% łącznego eksportu. Według ekspertów Banku BGŻ, tendencje te będę się powiększać ze względu na zamknięcie kluczowych rynków pozaunijnych na mięso wieprzowe z Polski.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl